Cu ce se curăță mocheta? Curățarea mochetei acasă
Curățarea mochetei acasă se poate dovedi un proces destul de dificil de efectuat fără soluții și aparate profesionale. Dimensiunile de obicei mari și traficul intens fac ca riscul de pete și murdărie să fie mai ridicat și, din cauza suprafeței extinse, curățarea și igienizarea mochetei îți pot da bătăi de cap. Dacă totuși te hotărăști să nu apelezi la servicii de curățare profesională mochetă, uite câteva sfaturi care te vor ajuta să o cureți singur!
\
Curățarea mochetelor
Pete pe mochetă
Curățarea petelor este prima etapă din procesul de curățare a mochetei. Petele cauzate de diferite substanțe îi dau acesteia un aspect vechi, neîngrijit și lipsit de prospețime.
Dacă vrei să cureți cu succes o pată de pe mochetă, este esențial să știi că este indicat să acționezi asupra ei cât mai repede cu putință. Dacă faci acest lucru, șansele de curățare cresc semnificativ. În caz contrar, odată ce substanța s-a uscat, pata va rămâne impregnată în mochetă, ceea ce o va face destul de greu de înlăturat.
În primul rând, absoarbe excesul de substanță vărsată tamponând mocheta în mod repetat cu ajutorul unor prosoape de hârtie.
Pentru curățarea petelor se pot dovedi eficiente câteva soluții de curățat mocheta prezente de obicei în orice gospodărie:
- Oțetul alb este foarte bun pentru curățarea petelor de pe mochetă. Prepară o soluție din o parte oțet alb și o parte apă și pulverizează direct pe pată. Lasă această soluție să acționeze în profunzime timp de 10-15 minute și apoi absoarbe din nou excesul cu ajutorul șervețelelor absorbante sau al unui burete curat și uscat. Dacă este cazul, repetă procesul până când pata este eliminată complet. Apoi clătește cu apă călduță și curată. În final, plasează peste locul umed câteva prosoape absorbante, pune un obiect mai greu peste ele și lasă-le așa mai multe ore, până când locul este uscat.
- Atunci când vine vorba de pete de vin, bicarbonatul se poate dovedi un ajutor de nădejde în curățarea mochetei. Fă o soluție din o parte bicarbonat de sodiu și 3 părți apă, pune-o peste pată și acoperă locul cu o cârpă curată peste care așezi un obiect mai greu.
- Detergentul de vase este eficient pentru a îndepărta petele de grăsime de pe mochetă. Fă o soluție amestecând câteva picături de detergent degresant într-o cană cu apă (poți adăuga și bicarbonat de sodiu), pune-o într-o sticlă cu pulverizator și aplic-o pe pată. Clătește cu apă, absoarbe umezeala cu prosoape de hârtie și lasă să se usuce.
- Și amoniacul se poate dovedi util în curățarea mochetei. Fă o soluție din apă cu puțin amoniac, pune-o pe pată, las-o să acționeze câteva minute și apoi șterge pata.
- Dacă ai gumă pe mochetă, pune peste ea câteva cuburi de gheață și ține-le apăsat timp de 30-45 de secunde. Odată ce guma a devenit solidă, ține-o ridicată și tai-o cu ajutorul unei foarfeci sau al unui cuțit ascuțit, astfel încât să tai cât mai puțin posibil din fibrele mochetei. Îți poate fi de folos și articolul Cu ce se scoate guma de mestecat de pe covor.
- În cazul în care ai pătat mocheta cu noroi, lasă-l mai întâi să se usuce și apoi aspiră-l și curăță pata cu o cârpă înmuiată în apă și bine stoarsă.
- Petele de cafea de pe mochetă sunt destul de greu de îndepărtat, din cauza prezenței taninilor. În plus, atunci când verși cafea caldă, temperatura ridicată face ca pata să se impregneze mult mai repede în fibre. Pentru a scoate petele de cafea de pe mochetă, fă o soluție din două căni cu apă călduță, 1 lingură de oțet alb si o lingură detergent de vase. Aplică soluția cu ajutorul unei cârpe curate și tamponează cu un prosop curat până când pata este eliminată. Clătește locul respectiv cu apă rece și șterge cu o lavetă curată și uscată pentru a elimina umezeala. Sarea este și ea eficientă în îndepărtarea petelor. Dacă nu ai timp să cureți imediat o pată de cafea de pe mochetă, presară sare peste tot locul. Sarea va extrage umezeala și pigmenții care cauzează pătarea fibrelor. În cazul în care petele de cafea de pe mochetă sunt mai vechi, prepară o soluție din două linguri de apă și două linguri de bicarbonat de sodiu și aplic-o pe pată. Lasă să se usuce și apoi perie locul cu o perie moale și aspiră resturile. Dacă pata nu a fost eliminată complet, poți repeta procesul.
Atunci când vrei să cureți o pată de pe mochetă, tine cont de următoarele sfaturi:
- Pentru a fi sigur că soluția de curățare pe care o aplici nu va decolora sau deteriora materialul, verifică mai întâi instrucțiunile producătorului și testează substanța pe o zonă mai ascunsă.
- Curăță cu atenție suprafața prin tamponare și apăsare pe zona afectată. Ai grijă să nu freci, pentru că este posibil să degradezi țesătura sau să impregnezi pata și mai mult în mochetă.
- Indiferent ce soluție de curățat mocheta ajungi să folosești, nu uita să tamponezi pata dinspre margini spre interior, pentru a nu determina răspândirea ei în material.
Cu ce se curăță mocheta?
Deși poate fi de ajutor în procesul de întreținere, simpla aspirare nu este suficientă pentru a curăța mocheta. Cele mai multe reziduuri prezente în fibre nu pot fi îndepărtate doar cu aspiratorul, iar petele vor fi în continuare prezente.
Pentru o curățare eficientă a mochetei, urmează următorii pași:
- Alege o zi în care poți lăsa geamurile deschise în camera respectivă, pentru a grăbi procesul de uscare.
- În primul rând, identifică și curăță petele de pe mochetă.
- Apoi aspiră temeinic toată suprafața mochetei, urmând mai multe direcții și trecând de mai multe ori cu peria aspiratorului peste ea. Ideal ar fi să faci acest lucru cu un aspirator cu putere mai ridicată.
- Pune într-un lighean o soluție compusă din apă, oțet și câteva picături de detergent de vase și folosește un burete (nu uita să îl storci bine) pentru a curăța mocheta cu această soluție. Lucrează pe bucățele, folosind mișcări circulare și clătind locul curățat.
- Lasă mocheta să se usuce complet, evitând să calci pe ea. Lasă geamurile deschise în camera respectivă pentru a ajuta procesul și pentru a aerisi spațiul.
- După ce mocheta s-a uscat, treci încă o dată cu aspiratorul peste ea, pentru a scăpa și de reziduurile pe care le-ai scos din fibra mochetei prin curățare.
Întreținerea mochetei
Pentru a întreține mocheta este bine să iei câteva măsuri pentru a asigura îngrijirea ei regulată.
- Pune un covoraș pentru șters încălțămintea la intrarea în casă. În acest fel, o parte din murdărie va rămâne afară și nu va fi transportată pe mochetă.
- Evită pe cât posibil să mergi încălțat pe mochetă.
- Aspiră săptămânal mocheta, insistând pe toate direcțiile, pentru a nu degrada materialul. Astfel, vei îndepărta praful și vei preveni apariția acarienilor.
- Curăță mocheta la perioade regulate de timp. Perioada la care se spală mochetele diferă în funcție de mai mulți factori – prezența copiilor mici sau a animalelor de companie în casă, culoarea mochetei (cele deschise la culoare se curăță mai des), zona în care e situată mocheta (cu trafic mai scăzut sau mai intens), prezența fumătorilor sau a persoanelor cu alergii la praf. Ține cont de aceste lucruri și curăță mocheta o dată la câteva luni.
- Pentru o curățare în profunzime, apelează o dată pe an la servicii de curățare mochetă la domiciliu.