Curățarea cu aburi a covorului - pas cu pas
Curățarea cu aburi este o variantă prin care poți scăpa de unele pete ușoare și prin care poți asigura igienizarea covorului. Aburul este foarte eficient la igienizare, fiindcă reușește să omoare bacteriile din țesătură și acarienii dăunători pentru sănătatea familiei.
Curățarea cu abur este la îndemâna oricui își dorește o casă curată și, dacă este folosită corect, poate avea rezultatele așteptate. Ea însă nu este recomandată pentru toate tipurile de covoare (de exemplu nu ar trebui folosită pentru curățărea covoarelor din lână).
În cazul în care covorul este prea murdar, are pete vechi sau nu știi care sunt metodele de curățare potrivite, este indicat să apelezi la servicii profesionale de curățare covoare la domiciliu. Firmele specializate folosesc de regulă tehnologia de injecție-extracție pentru a asigura o curățare în profunzime. Curățarea cu aburi, chiar dacă este eficientă la reducerea alergenilor, nu este neapărat cea mai bună metodă de a scăpa de pete și de mizerie.
Pași pentru curățarea cu abur a covorului
Deși poate părea un lucru banal, este important să alegi momentul potrivit pentru a spăla covorul, astfel încât acesta să se poată usca rapid. Alege o zi însorită, în care umiditatea nu este ridicată, astfel încât timpul de uscare să fie cât mai redus.
Aspiră foarte bine covorul, mutând mobila dacă este cazul, pentru a ajunge în toate locurile. Lipsa aspirării în prealabil este una dintre greșelile frecvente în procesul de curățare cu aburi. Cu excepția cazurilor în care covorul este fabricat dintr-un material delicat, este important să folosești un aspirator puternic, care să reușească sa curețe praful și mizeria din covor. Aspiratul în profunzime va face covorul mai ușor de spălat, eliminând excesul de murdărie care face munca mai dificilă.
Pregătește curățătorul cu aburi, pune apă în recipient, conform instrucțiunilor aparatului și așteaptă să se încălzească.
Începe să folosești aparatul de curățat cu aburi, testând mai întâi pe o zonă mai ascunsă, pentru a fi sigur că nu vei distruge covorul expunându-l aburilor fierbinți.
Lucrează pe secțiuni, începând din partea cea mai îndepărtată a camerei, folosind mișcări lente, în linie dreaptă.
Lasă covorul să se usuce în totalitate înainte de a păși pe el. În funcție de caracteristicile materialului din care e făcut covorul, acest proces poate dura și o zi. Deschide geamurile pentru a asigura ventilarea spațiului.