Unde curățăm covorul, la curățătorie sau la domiciliu?
A trecut vremea când bărbatul casei scotea covorul în curte sau în fața blocului la bătător, în timp ce femeia îl șampona și-l freca cu peria pentru a-l curăța, iar apoi covorul era spălat, clătit și lăsat întins la aer în curte sau pe balcon până a doua zi pentru a se usca.
În ultimii ani au apărut tot felul de curățătorii ecologice, firme care preiau covoarele pentru curățare profesională, precum și posibilitatea de a curăța covorul direct la domiciliu, folosind tehnologia de injecție extracție și detergenți cu uscare rapidă.
Haideți să vedem ce implică fiecare metodă de curățare a covorului și care sunt avantajele și dezavantajele acestora!
Metode de curățare covoare
Spălarea covorului în curățătorie
Procesul este simplu și implică o suită de etape:
- Covorul este predat către firma specializată sau un curier vine și îl ridică de acasă.
- Spălarea covorului se face printr-un proces automatizat, semi-industrial, în care se spală cu jet continuu de apă sub presiune, apoi este șamponat și frecat cu perii electrice, cu diametrul de 45 cm, la 190 rotații/minut. Presiunea de 27 kg aplicată de perii asupra fibrelor covorului timp de 10 minute asigură o curățare în profunzime a oricărui tip de țesătură.
- Urmează clătirea cu apă curată și introducerea în centrifugă a covorului, la 1500 rotații/minut, unde acesta este "stors", fiind îndepărtată apa aproape în totalitate. Uscarea finală se face într-o cameră termică dotată cu dezumidificator, unde covorul este păstrat la 30 grade Celsius pentru câteva ore.
- În ultima fază, covorul este pregătit pentru livrare, fiind parfumat și ambalat, iar în 48-72 ore poate fi ridicat sau livrat de către curier la domiciliu.
Prețul unei spălări a covoarelor în curățătorie pornește de la 10 lei / mp, iar costul pentru ridicarea și predarea de acasă este de 20-25 lei, sau chiar gratuit pentru comenzi mai mari.
Curățarea profesională a covorului la domiciliu
Alternativa o reprezintă procesul de spălare a covorului la domiciliu, care se desfășoară pe loc, cu aparatură specifică și personal calificat, respectând următorii pași:
- Covorul este aspirat cu un aspirator profesional cu electrobătător, care asigură eliminarea prafului, murdăriei, părului de animale și impurităților din fibra textila.
- Eliminarea petelor și pre-tratarea zonelor dificile este o etapă importantă, în care specialistul examinează covorul și acționează folosind substanța activă împotriva petelor și peria rotativă pentru a curăța zonele mai puternic afectate.
- Spălarea covorului se face folosind echipament cu injecție-extracție, cu detergent profesional cu uscare rapidă, cu care se curăță toată suprafața covorului, concomitent cu frecarea cu peria rotativa și aspirarea detergentului uzat, urmând ca în final să fie repetată procedura cu apă curată, pentru clătirea finala.
- Uscarea are loc într-un timp scurt, datorită tehnologiei injecție-extracție ce nu lasă lichidul să rămână în țesătura covorului, precum și datorită agenților activi cu uscare rapidă, ce lasă covorul curat și parfumat.
- Întreg procesul de curățare la domiciliu durează maxim 60 minute pentru un covor de dimensiune normală, iar în maximum 3-4 ore de la finalizarea operațiunilor covorul proaspăt curățat arată ca nou și este gata de a fi folosit!
Prețul curățării profesionale la domiciliu este fix și include deplasarea la adresa clientului unde se realizează lucrarea. Spre exemplu, curățarea unui covor standard costa 79 lei, iar cea a unui covor de până în 10 mp costă doar 99 lei. Vezi mai multe informații despre curățarea covoarelor la domiciliu, precum si prețurile practicate pentru diverse dimensiuni de covoare.
Care este cea mai bună alegere? Curățarea covorului la domiciliu sau la curățătorie?
Pentru a înțelege mai usor diferența dintre cele două variante, apelăm la o paralelă cu metodele de spălare a unei mașini. Putem apela la o spălătorie automatizată, de tip tunel, sau la o spălătorie tradițională, în care personalul lucrător preia mașina și o spală manual, insistând pe zonele mai murdare și având întotdeauna responsabilitatea lucrării, căci lucrează direct pentru clientul final.
Concret, dacă ai de curățat mai multe covoare, care nu sunt afectate grav de probleme punctuale (pete, urme dificile etc) și îți poți permite să aștepți 2-3 zile până sa fie gata, atunci opțiunea recomandată ar fi cea de predare în curățătorie.
Pe de altă parte, dacă dorești să fie făcută curățarea covorului pe loc, cu responsabilitate și la un preț accesibil, atunci alegerea cea mai bună este aceea de a apela la o firmă de curățare a covorului la domiciliu, care asigură cel mai bun raport calitate-preț!