17 sfaturi pentru eliminarea prafului din casă
Auzim din ce în ce mai des știri și informări despre depășirea în București a valorilor normale privind poluarea cu praf (particule în suspensie/PM). Nu doar capitala se confruntă cu aceste probleme, ci majoritatea orașelor din România. Totuși în București ele sunt mai pregnante, iar praful afectează aerul pe care îl respirăm zi de zi și ne influențează în mod negativ sănătatea.
Praful din casă:
Ce este praful?
Praful este o pulbere foarte fină, formată din particule de materie solidă care plutesc în aer și se așază pe suprafețe.
Praful din atmosferă provine din nenumărate surse, precum poluanți de diferite tipuri, cenușă, particule de sol ridicate de vânt sau chiar activitatea vulcanică.
De ce este mult praf în casă?
Praful din casă sau de locul de muncă poate proveni din pulberile eliminate de vehiculele auto și zonele industriale, incendii, furtuni, polen (care pentru anumite persoane este deosebit de iritant și periculos) sau chiar resturi de excremente de origine animală care sunt purtate în aer. Unele studii estimează că doar o treime din praful din casă provine din interior, în timp ce restul este adus de afară pe hainele noastre, pe pantofi, pe animale sau prin aerul care intră prin ferestrele deschise.
Praful mai poate conține resturi de insecte moarte, acarieni, bacterii, particule de plastic, scame, mâncare sau pământ, iar oamenii, ca și animalele de companie contribuie la formarea prafului prin firele de păr și celulele moarte de piele.
Activități precum gătitul sau fumatul generează și ele praf în casă. Orice particulă de murdărie, fum, fibră textilă se va transforma în praf care în final se va așeza pe obiectele din locuință.
Efectele prafului asupra sănătății
De fiecare dată când treci printr-o cameră sau deschizi o fereastră, praful se va ridica în aer, așezându-se din nou și acumulându-se până când va fi curățat. El are în compoziție nenumărate particule iritante, ce pot fi deosebit de periculoase, în special pentru cei care petrec mult timp la interior, cum sunt copiii mici și persoanele vârstnice.
Atunci când inhalezi mult praf, reacțiile pot varia de la diverse alergii la polenul, acarienii, sporii de mucegai sau părul din particulele de praf până la agravarea unor probleme respiratorii, slăbirea sistemului imunitar, boli ale plămânilor sau chiar diverse tipuri de cancer.
În special cei care suferă de astm, diferite alergii sau probleme de respirație trebuie să țină sub control praful din casă, pentru a evita ca sănătatea și calitatea vieții să le fie afectate.
Cum să reduci praful din casă
Praful este o prezență obișnuită în viața noastră. Toate obiectele din casă adună praf. Covoarele, mochetele, draperiile și perdelele sau alte materiale textile atrag particule de praf, iar în momentul în care le atingem sau le mișcăm, acestea vor fi eliminate în aer. Până și pernele și saltelele adună praf, devenind un mediu propice pentru înmulțirea acarienilor de pat.
Praful nu va putea fi niciodată eliminat din casă în totalitate, dar există câteva metode care te vor ajuta să îl reduci, contribuind astfel și la reducerea alergenilor din casă:
- Pune un covoraș în fața ușii de la intrare și șterge-ți bine pantofii înainte de a intra în casă. Spală-l sau aspiră-l în mod regulat, pentru a evita acumularea prafului și aducerea lui în locuință.
- Lasă pantofii la ușă, nu intra niciodată încălțat în casă! Pe tălpile pantofilor se adună praf, bacterii și mizerie, pe care le vei transporta la interior.
- Dacă animalele de companie s-au murdărit de noroi în timpul plimbării, șterge-le lăbuțele și blana chiar la intrarea în casă.
- Este foarte important să previi acumularea prafului. Șterge praful cât de des poți, căci depunerile se pot vedea și de la o zi la alta. Folosește o cârpă umedă sau o cârpă de microfibră, ca să nu împrăștii praful înapoi în atmosferă. Începe cu suprafețele aflate cel mai sus și continuă cu cele de jos, astfel încât să poți aduna și praful care a căzut.
- Aspiră în mod regulat covoarele. Fiind de obicei de dimensiuni mari, ele pot genera o mare cantitate de praf. Ca atare, trebuie aspirate cât mai des. Este de preferat să folosești un aspirator cu filtru HEPA, care este mai eficient la îndepărtarea particulelor de praf, polen, mucegai și bacterii. Dacă ai posibilitatea, ar fi bine să le și bați de praf. O dată sau de două ori pe an, apelează la servicii de curățare a covoarelor pentru a îndepărta murdăria profundă și acarienii.
- Nu uita să aspiri și canapelele, draperiile sau celelalte obiecte textile (cum ar fi abajurul veiozelor) care pot aduna praf. În această categorie intră și jaluzelele, chiar dacă nu sunt neapărat din material textil. Șterge-le periodic cu o cârpă umedă.
- După ce ai aspirat pardoseala, șterge-o cu un mop umed, pentru a îndepărta restul particulelor de praf rămase în urma aspirării.
- Schimbă și spală săptămânal așternuturile și păturile. Spală și pernele de câteva ori pe an.
- Chiar dacă faci zilnic curățenie, praful va exista în permanență în casă. O măsură suplimentară, care poate contribui la scăderea cantității de praf din interiorul locuinței, este utilizarea unui purificator de aer. Acestea sunt destul de costisitoare, dar scopul și rezultatele finale justifică costurile.
- Nu lăsa ferestrele deschise toată ziua, în special atunci când afară bate vântul.
- Evită pe cât posibil dezordinea și acumularea de obiecte inutile în casă, căci ele vor deveni un magnet pentru praf.
- Materialele textile atrag foarte mult praf. Fă ordine în dulap, păstrează doar hainele pe care le folosești în sezonul respectiv și lasă suficient spațiu între haine pentru a-ți permite să ștergi praful regulat.
- Dacă ai așternuturi, pături, plăpumi sau haine pe care nu le folosești, păstrează-le în pungi de plastic sau în saci vidați.
- Și plantele de apartament adună praf, ceea ce nu afectează doar sănătatea ta, ci și pe a lor. Șterge-le din când în când frunzele cu o cârpă de microfibră.
- Electricitatea statică care există în locuință atunci când aerul este uscat contribuie la atragerea prafului pe suprafețe. Instalează un umidificator și menține umiditatea la valori de 40-50% pentru a menține redus nivelul de praf.
- Îngrijește animalele de companie. Spală-le sau perie-le blănița. În acest fel ele vor elimina mai puțin păr, iar casa va fi mai curată. Litierele acoperite pentru pisici ajută și ele la reducerea prafului.
- Ca rezultat al existenței particulelor de praf din aer și al umidității din casă, pot apărea și diverse mucegaiuri. Din acest motiv este bine să cureți în profunzime elementele textile care atrag bacterii. Câteodată, acest lucru nu se poate realiza cu echipamentele convenționale și este necesar să apelezi la o firmă specializată. Un exemplu elocvent sunt saltelele, pe care petrecem în medie 8-10 ore. În timpul somnului, omul elimină secreții, iar umiditatea crește. Salteaua absoarbe aceste particule încărcate cu apă și, dacă nu este aerisită și curățată, în interiorul ei pot apărea diverși fungi sub formă de mucegai. Mucegaiul va fi eliminat în atmosferă atunci când ne așezăm pe saltea, iar prezența sporilor în aer poate da naștere unor alergii periculoase. Același lucru este valabil și în cazul covoarelor.