10 pași simpli pentru a avea o casă curată și a scăpa de alergii
Nimic nu ne strică buna dispoziție așa cum o fac unele alergii. Teoretic ești sănătos, pentru că nu suferi de nicio boală, dar practic fie te doare în gât, fie îți lăcrimează ochii, strănuți, îți curge nasul sau e înfundat...e ca și cum ai alerga cu o piatră prinsă de picior!
Cu siguranță, deși există medicamente ce ajută la ameliorarea simptomelor, nu vei face decât să tratezi efectul, și nu cauza. De aceea, cel mai bine este să mergi la sursa problemei și să încerci să elimini substanțele generatoare de alergii.
Casă curată, fără alergii
Ce sunt alergiile?
Alergiile reprezintă reacția organismului în fața unor elemente pe care acesta le percepe ca fiind periculoase.
Din punct de vedere medical, atunci când se manifestă o alergie, sistemul tău imunitar răspunde anormal la o anumită substanță sau element din mediul înconjurător. Substanțele respective, care în mod curent nu sunt nocive pentru majoritatea oamenilor, poartă numele de “alergeni”.
Exemple de alergii
Printre cele mai întâlnite tipuri de alergii se numără următoarele:
- alergii alimentare
- alergia la polen
- alergie la înțepăturile de insecte (exemple: alergia la înțepăturile de viespe sau albină)
- alergie la gândaci
- alergie la mucegai
- alergie la praf
- alergie la medicamente
- alergie la latex
- alergia la părul de animale (cel mai adesea la părul de pisică)
- alergia la contactul cu anumite metale, materiale textile, detergenți sau cosmetice
- alergii la plantele de apartament
Cele mai frecvente alergii cu care se confruntă oamenii sunt cele la praf, polen, mucegai sau acarieni (sau, dacă ești ghinionist, o combinație a acestora). Ca să scapi de alergii sau să le poți controla și diminua reacțiile adverse, este foarte important să știi ce declanșează alergiile. Astfel, te vei putea proteja pe tine și familia ta.
De exemplu, în cazul alergiei la praf, trebuie să iei măsuri pentru a reduce cantitatea de praf din casă.
Sfaturi utile pentru ameliorarea alergiilor
1. Păstrează umiditatea la un nivel optim. Dacă nu ai deja un umidificator, cumpără unul și setează nivelul de umiditate la 50%. Praful și polenul sunt antrenate mai ușor în aerul uscat, iar mucegaiul se dezvoltă în aerul umed, deci setarea aceasta va evita problemele apărute în ambele medii.
2. Igienizează filtrele instalației de aer condiționat. Indiferent dacă climatizarea funcționează pe răcire sau pe încălzire, filtrele sunt cele care trebuie să păstreze aerul din casă curat. Schimbă-le periodic și apelează o dată pe an la o firmă specializată în igienizarea aerului condiționat.
3. Închide ferestrele. Ferestrele sunt o barieră sigură împotriva polenului. Deoarece polenul din aer atinge cea mai mare densitate între orele 10.00 și 13.00 și în condiții de vânt, este recomandat ca în aceste momente să ții ferestrele închise.
4. Aspiră cu un aspirator profesional. Aspiratoarele obișnuite nu rețin în pungă sau în filtru toată cantitatea de praf, ci aruncă înapoi în aer o parte din reziduurile și alergenii aspirați. Poți apela la o curățare profesională cu aspiratorul SEBO și spălare cu echipamentul injecție-extracție Bissell. Vezi detalii despre curățare profesională covoare.
5. Renunță la materialele pufoase. Da, covoarele groase și mițoase și păturile pufoase sunt comode și îți dau o senzație de confort, dar dacă ești prea ocupat să strănuți și să tușești nu mai ai timp să te bucuri de ele, nu-i așa?
6. Îngrijește animalele de companie. Un periat frecvent și o baie regulată pot limita alergenii și bacteriile provenite de la animalele de companie. De asemenea, poți băga în mașină sau fierbe (după caz) jucăriile preferate ale acestora.
7. Curăță periodic salteaua. Acarienii de pat se instalează și se înmulțesc în textura saltelei sau a pernei, fiind favorizați de un mediu cald și umed, cum este cel în care dormim. Sună-ne pentru o curățare profesională cu aburi a saltelei!
8. Fii atent cu plantele. Evident, dacă polenul este otrava ta, vrei să fii sigur că nu ții în casă o “fabrică de polen”. Plantele care au polen mai greu (cele care sunt polenizate de insecte) sunt considerate mai prietenoase pentru cei care suferă de alergii, pentru că polenul nu călătorește prin aer atât de ușor și nu declanșează simptome.
9. Șterge praful cu o cârpă umedă. Pentru a nu ridica praful este bine să folosești o cârpă umedă și nu un pămătuf sau alte invenții care nu fac altceva decât să ridice praful și să declanșeze alergiile.
10. Ferește-te de umezeală. Dacă faci un duș fierbinte, asigură-te ca pornești ventilatorul sau deschizi geamul pentru a ventila baia. După ce ai terminat dușul, șterge și usucă toate zonele stropite sau ude. Aceasta va contribui la menținerea la minimum a nivelului de umiditate, mediul în care mucegaiul se dezvoltă. Cel mai bine este să previi problema înainte de a începe.